INTRODUCERE > BLOG > Horolezectvo > Comparație între ceimai buni pioleți de pe piață 2024: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine
 

Comparație între ceimai buni pioleți de pe piață 2024: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

miercuri, 10 aprilie 2024
Comparație între ceimai buni pioleți de pe piață 2024:  Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

Sunt un mândru posesor al binecunoscutului piolet Nomic de la Petzl. Pentru al doilea an nu m-au trădat pe nicio gheață, fiecare blocaj cu ele a fost o plăcere. Până în acest sezon, când tovarășul meu de cățărat pe gheață a primit pioletele, care au fost admirate de mai mulți clienți Adamsport, și anume Grivel Dark Machine. A început provocarea noastră comună din acest an și anume testarea acestor doi rivali, nu în orice loc, ci chiar în Mecca europeană a escaladei pe gheață, văile de pe Mont Blanc.

Sunt un mândru posesor al binecunoscutului piolet Nomic de la Petzl. Pentru al doilea an nu m-au trădat pe nicio gheață, fiecare blocaj cu ele a fost o plăcere. Până în acest sezon, când tovarășul meu de cățărat pe gheață a primit pioletele, care au fost admirate de mai mulți clienți Adamsport, și anume Grivel Dark Machine. A început provocarea noastră comună din acest an și anume testarea acestor doi rivali, nu în orice loc, ci chiar în Mecca europeană a escaladei pe gheață, văile de pe Mont Blanc.

 

 

Petzl Nomic

 

Cu greutatea sa de 585 g, este perfect ponderată în special pentru mijlocul corpului, balansarea cu acest piolet este precisă chiar și pentru o persoană mai puțin puternică sau pentru un iubitor de gheață "blând". Dimensiunea mânerului poate fi ajustată în trei trepte, astfel încât piolet se adaptează tuturor mâinilor. Opțiunea de a adăuga un ciocan sau o lamă face ca acest piolet să fie cel mai versatil piolet de pe piață. Dar să trecem la escaladarea pe gheață propriu-zisă.

Pe gheață foarte dură, Nomic, crestează și nu se lasă, nu sare, se ține frumos atunci când este încărcat și astfel oferă alpinistului o încredere deosebită. Nu am avut nicio problemă cu ricoșarea vârfului, chiar și atunci când am schimbat unghiul pioletului. Este adevărat că atunci când urc toată ziua pe gheață dură, eu personal, ca femeie delicată, simt greutatea pioletului în mâini, dar nu este nimic de care aș fi fost conștientă dacă nu m-aș fi concentrat intenționat asupra acestui aspect de dragul testului. Cu gheața mai moale de după-amiază, totul a mers literalmente ca pe roate.

Nomic are un mâner perfect construit, care poate fi apucat în poziții mai înalte, așa că, dacă aveam nevoie să traversez pe o pantă de gheață mai joasă, am apucat doar pioletul.

Așa cum se întâmplă în Alpi, din când în când este necesar să improvizezi în terenul mixt, în care nici pioletul nu m-a dezamăgit și chiar dacă aveam instalate vârfuri PURE´ICE, nu am sesizat vreun neajuns major.

Petz Nomic este un piolet al cărui adevărat potențial este recunoscut abia începând cu clasificările intermediare de gheață.

 

Grivel Dark Machine

 

Capac din fibră de carbon cu o estetică frumoasă și o greutate de 490 g. O armă care este produsă în fiecare an mai puțin decât și-ar dori unii dintre noi. Prima vedere a acestei frumuseți m-a făcut să salivez. Pioletul în sine este construit pentru trasee dificile, tehnice și abrupte pe gheață. Îmi pot imagina că pe gheață precum Repentance WI6, acest piolet va fi o vedetă. 

Echilibrarea Dark Machine este perfectă. Încă de la prima comparație cu Nomic, diferența de greutate este vizibilă. Atunci când te balansezi cu acest piolet, îți poți da seama cum fabrica Grivel s-a jucat cu echilibrul pe vârf, ceea ce este serios de mare. Din păcate, nu poți regla lățimea mânerului, pentru mine nu a fost o problemă, dar este posibil ca pentru cineva cu mâini XXL să fie o problemă.

Când am escaladat secțiuni de gheață de 90° care erau în stare perfectă (nici gheață, nici dură), mi-a fost imediat clar care este scopul acestui piolet. Chiar și cu o ușoară balansare a mâinii, cu vârful încărcat, acest piolet a ținut și nu a trebuit să îmi fac griji că voi aluneca. De asemenea, a existat o diferență notabilă odată cu instalarea vârfurilor Grivel Katana, pe care le recomand cu siguranță la achiziționarea unui Dark Machine. După ce am escaladat toată ziua cu Grivel Dark Machine, am simțit serios acele 100g mai puțin în mâinile mele. În timpul trecerilor de mix and match, a fost evident că producătorul s-a concentrat în trecut pe realizarea de arme pure de drytool.

Trebuie să recunosc că am fost puțin îngrijorat de deteriorarea mânerului, nu cred că a fost mai rău decât cel de la Nomic, dar tovarășul meu de cățărare a avut aceeași senzație și a lipit pioletul cu bandă adezivă, lucru pe care vi-l recomand.

Atunci când urcați pe gheață foarte dură, este necesar să loviți pioletul mai tare, altfel toporul de gheață va sări pur și simplu. Așadar, greutatea și-a pus amprenta și, din păcate, nu am fost singurul care a înregistrat această problemă.

Dark Machine este pur și simplu alegerea la care apelezi atunci când vrei să urci unele dintre proiectele tale cu adevărat dificile din punct de vedere tehnic.

 

Rezumat

 

Dacă urci pe gheață de dificultate recreațională de câteva ori pe an și te gândești la Nomic, nu vei simți o mare diferență. S-ar putea să vă ajute capul și moralul, dar nu atât de mult portofelul. :D

Nomic este partenerul ideal pentru gheață intermediară, Tatra și mixuri alpine. Este un piolet (aproape) universal, pe care îl poți folosi aproape peste tot unde îți trece prin cap. Echilibru excelent, preț și calitate bună, nu degeaba aproape toți alpiniștii urcă cu Nomic.

Cu toate acestea, dacă aveți deja acasă o pereche de pioleți alpini multifuncționali și vă concentrați pe un traseu dificil de drytool sau aveți un proiect pe gheață de dificultate 5 sau mai mare, aș alege Grivel Dark Machine. Acest piolet nu este un remediu miraculos pentru problemele tale, dar cu siguranță te poate ajuta și îți poate ușura drumul spre cucerirea proiectului tău de escaladă, cel puțin îți va păcăli capul și de asta avem nevoie cei mai mulți dintre noi.

 

 

Zuzana Rajčanová

 

Adăugați un comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version